Scoil: Béal Cláir (B)

Béal Chláir, Co. na Gaillimhe
Cristíne Bean Uí Fhithcheallaigh

1. Páirc an Fhiaidh
    Tá páirc mór thiar i gCaislean Acaid ar a dtugtar "Páirc an Fhiaidh". Sé an fáth a dtugtar sin air mar bhíodh na daoine úaisle ag tógáil is ag beathadh fiadh ann fadó.
    Tógadh siad na fiadh seo agus coinnigheadh siad iad go mbeadh lá spóirt agus lá fiach ag daoine úaisle na tíre agus na gabhair gá leanamhaint.
    Páirc na dTurnóig
    Tá páirc eile in-aice na h-áite céadhna ar a h-ainmnigheadh "Páirc na dTurnóig". Ins an sean-aimsir bhíodh na daoine ag dóghadh aoil ins an dTurnóig seo agus sin é an fáth a dtugtar "Páirc na dTurnóig" air.
    Coill na gCoinníní
    Tá coill in-aice "Páirce na Tuirnóige" agus coill na gCoiníní a tugtar air. Sé an fáth a tugtar sin air mar nach bhfacha na daoine lá amháin
    Máire Ní Thurnóir
    Máire Bean Uí Thrúghail