Scoil: Clochar na Trocaire

Tuaim, Co. na Gaillimhe
an tSiúr M. Oilibhéir

Ar an leathanach seo

1. Do chreid siad fadó go tháinig Nodlag sa cota gorm agus do bhí síad ag ullmúigh cúpla seactmhain sara tháinig sé. Cuaidh síad go dtí an "margadh mór" ioluáim dá sheactmháin róimhe agus san oidhche do cheannuig siad "an nodhlag", do bhí damhsadh san tígh agus tháinig na daoine oga as an báile istigh. Marbh siad muc freisin gach Nodhlag. Nuair nach raibh bó ag aon duine san baile do thug na daoine éile bainne agus im do agus chonnaic siad go raibh gach duinne a bhéid na tigh féin an oidhche Nodhlag agus creid siad go tháinic Máthair Dia san béalach agus mar sin ní dun siad an doras go dtí dó dhéag a clog.
    Iotrosgáil a Nodhlag ní ui siad aon eun a beith reidh an dinnear mór a ui. Do bhí cácaí milis agus feol agus te aige, tar sin do bhí rudaí le n-ól aca fuair siad san báile mór.
    Do bhí bocstaoy aca freisin. San oidhche do bhí coinal mór ag lasadh san gach fuinneog sa tigh chun an bealach a taisbeánt do Mathair Dia.
    San lá Stiopháin chuaidh
    Máire Nic Chraith