Scoil: Beárna Dhearg (B) (uimhir rolla 14633)

Bearna Dhearg, Co. na Gaillimhe
Flaithrí Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Cé nach mbíonn féasta i ngac teach an oidhche thuas bíonn na nósanna eile ar siubhal sa ceanntar seo agus nósanna eile nach dtainig anuas ó ghluin go ghluin.
    Ní dheanann siad dearmad crosóg Brighde a dheunamh ar an oidhche seo, ach ní deanann siad an crosóg mar a rinne Bríghid í. Déanann cuid dóibh i gceart í, agus úsáideann na daoine seo an luachmhar direach is a rinne Brighid sa céad uair mar a deirtear.
    Cuireann brat ar cailin de muintear an tighe. Seo í Brighíd. Teigheann an cailin seo amach agus teigeann sí isteac beart luacra. Cnagann sí ar an doras, agus deireann sí
    "Teighigidh ar bhur nglunaibh agus abraigidh bhur bpáidreacha agus leighigidh Bríghid Naomhtha isteach".
    Freagann an liontighe istigh:-
    "Tar isteach, a Bríghid Naomtha"