School: Beárna Dhearg (B) (roll number 14633)

Bearna Dhearg, Co. na Gaillimhe
Flaithrí Ó Súilleabháin

1. Uair amháin do chuaidh Éireannach anónn go Sasana agus do chuir sé siopa mór ann. Nuair a tháinig sé go dtí an Baile mór do chuaidh sé go dtí péinteór agus d'iarr sé air a ainm a chur suas i rínis ós cionn dorais na tsiopa dó. Ní raibh an fear seo anón Bearlá a chainnt acht Gaedhlaighe. Do bhí se sin go maith ach in a dhiaidh sin, cé go raibh gach rud go maith agus socruighthe go deas ins an siopa aige, acht ní thigheadh aon ceannuightheór isteach. teigheadh an fear go dtí an doras gac aon lá agus d'fhanaidh sé ag féacaint síos an tsráid agus suas an tsráid ach cé go bhfeiceadh sé go leór daoine ag teacht aníos agus ag teacht anuas, ní bhualeadh aoinne isteach chuige. D'féach fidís suas as cionn an dorais ámthach agus annsan thosnuighidhis ag gaírí. Fa dheireadh tháinig fear isteach chuige , ag mhínígh sé do cad a bhí sgriobhtá os cionn an dorais; agus sin é abhí ann:-
    Na ceannuigh aon rud ins an tsiopa seo mar róghair is eadh an sipadóir.