Scoil: Corr an Droma

Cor an Droma, Co. na Gaillimhe
Breandán Ó Míodhcháin

1. Áit Ainmneacha
    Tá gort ar thalamh m'athair agus tugtar Creig na Cuaiche air. Sé an fáth a bhfuil an t-ainm sin air mar sé an chéad Creig sa tír a ghlaodhann an chuach an[n]. Tá gort eile ann agus tugtar An Turlaoch Buidhe air. Bhí arbhar fada ann agus tháinic an tuille air agus snámh na stacaí láimhe isteach ag an gclaidhe ins an tuille. Ní fhéadhfhadh siad aon chairt a thabhair[t] in aice leo. Tá créafóg buidhe ann agus sin í an fáth a tugtar Turloch Buidhe air. Bíonn an torann faoi thalamh ann nuair a bhíonn an t-uisge ag imtheacht. Tá gort eile sínte leis agus
    Cill Ghill, Co. na Gaillimhe
    Eibhlín Ní Gráinne