Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    daoine as na tighthe ag an gCrosbhóthair agus as Coitianta acht níl aon duine fhágta ach : Na Dubhlaine Na Fathartaigh Na Cosgairí agus cuid Ó Cosgaire eile agus brún go Americeá agus Na Caománaigh. Cuaidh Féidlim agus Ó Cosgaire go Cnocán. Sé Micheail Ó Caománach mo shean athair an duine deire a cuireadh amach agus tugadh "Micéal Cairin" air agus tugtar "Liam Cairín" air m'athair. Nuair nach sínigheadh an Blácach an talamh do na daoine cheangail siad le crann agus dubairt nach sgaoilfeach siad é ariamh acht ní sínigheadh sé é.
  2. Bhí fir oibre aige agus gearrad féar agus tiubhradh sé dhá phigin go leith dóibh. An lá seo tháinig sé shíos chuca gus bhí an mada leis. Bhí ocras ar an mada agus thug ceann acu píosa de arán min coirce dó agus céard dubhairt an Blácach : "If you give poison to my dog again I'll have you transported."