Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

cearcdha déanta aige.
    Faoi cheann tamall fhós sé bean agus bhí clann acu. Ba é an sagart Ó Tnúthail a phós a dhriothair agus an bean. Bhíodh an clann a féachaint ar an t'athair nuair a bhíodh sé ag obair sá gcearcdha. Phioc chuile duine acu súas an ceird agus bhí siad indhon rudai a dhéanamh chomh mhaith agus níos fearr béidir.
    Ní bfhéad an clann go léir fanacht sa gcearcda sin agus sgaip siad ar fud Conndae na Gaillimhe leis an gceird agus pósadh an cuid is mó dóibh aríst a bhí clainn eile acu agus lean siad de'n ceird agus tá an ceird acu go dtí an lá atá indhiu ann.
    Pádhraig O Coincheanainn
    Tomás Ó Tnutháil