Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

Ar an leathanach seo

1. Sé an fáth go bhfuil na Tnúthail chomh fairsingh san áit seo agus an ceird ain acu. Sa droch shaoghal tháinig sagart ar a theiceadh as Beal Feis'de go dtí an áit seo agus sochruigh sé síos dó féin annseo. D'fhan an driothar eile i mBéal Feirs'de agus bhí sé in a gabha ann. Nuair a bhí an sagart cúpla bliain san áit cuimhnigh sé ar an driothár a bhí i mBéal Feirsdhe agus rinne sé súas a aigne dul ná sgéal a chur ag a dhriothár agus a rádh leis go mbeadh sé indhon slighe bheatha a dhéanamh amach dó fhéin annseo. Chuir sé fios air agus tháinig an driothar le slighe beatha a fágháil dó féin. Ní raibh sé i bhfad san áit seo go raibh