Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dhéanamh ag gach líon thighe i nEanach. Bhíodh an dóib is fearr le fághail i gCoitianta agus í Lisín-Fuarán. Bhí ar na daoine an dóibh a ardú ar dtús. Do chuireadh síad an crot ar an dóib annsin agus do sgaradh siad na bricí annsin. Nuair bhíódh na brící tirm do dhóigheadh síad i dtoirneóg íad le móna. Do díbhladh síad i nGaillimh íad agus théigheadh síad go Gaillimh i mbáid. Deirtear go bhfuil leath cathair na Gaillimhe tóigthe de brící Eanach Cuain.
    Tá rían sean toirneóg le feiceáil fós i gCoitianta.

Tá an Riaghaltas ag iarraidh monarchainn brící a chuir bun aríst i nEanach Cuain agus tá súil agam go n-eireócaidh leó.

Liam Ó Chaomhánach
    Eanach Cuain