Scoil: Cathair Loisgreáin (C)

Cathair Loistreáin, Co. na Gaillimhe
Máire Nic Aodha

1. Sagart Agus A Bhúachaill.
    Bhí sagart ann fadó agus bhí buachaill aige. Bhí sé fhéin agus an búachall go han mhór lé chéile. Bhí sean fhear in a chómhnuidhe san teach in aice leobhtha, agus ní raibh san teach acht é fhéin. Bhí búachaill an tsagairt ar cúairt chuige gach oidhche, agus bhíodh síad ag cur síos ar an sean tsaoghail.
    Bhí síad mar sin nó gur cailleadh an sean-fhear agus cuireadh é. Ní raibh sé acht trí oidhche curtha, núair a ghlaodhadh ar an sagart lé dul chuig duine tinn. Bhí air a dhul thar an teampaill, in ar cuireadh an sean fhear. Cheap an búachaill go mbeadh sé deireannach núair a bhéadh sé ag filleadh abhaile. Ghléas sé é fhéin in a chulaidh gheal, agus chuaidh sé go dtí an roilg in a raibh an sean fhear curtha. Núair a chúala sé an sagart ag tigheacht in aice an roilg, thosuigh sé ag déanamh torann, agus do sheas an
    Siobhán Ní Duibhgiolla
    Pádraig Ó hUigín