Scoil: Cathair Loisgreáin (C)

Cathair Loistreáin, Co. na Gaillimhe
Máire Nic Aodha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Taobh amuigh dé'n doras, thug sé fiche punt dó, ar an hata. Bhí deifir an domhan ar fhear Cathar Na Bruc go mbéadh sé i Sruthar sul dá mbéadh na siopaí dúnta, agus bhí sé ann.
    Chuaidh sé isteach chuig Bhulán agus glaodh sé dhá cháirt pórtar, agus d'ól sé é. Tabhair dom an lúach? arsa Buleán. Féach ar mó hata. Ní fheicim aon ceó ar do hata chómh noiread lé aon hata eile. Rug sé ar a hata dá bathais a ceann agus chuir sé isteach i mbosca é. B'éigin dó fear Cathar Na Bruc dul abhaile gan hata nó caipín nó píghinn. Chuir Bhulán fios ar na gardaí agus tháinig síad agus chuir síad isteach i bpriosún é. agus d'fan sé annsin ar feadh dhá bhliadhain. Fúair an creatúir droch deire, agus deire daor a bheadh é freisin.
    AT1539: Cleverness and Gullibility
    Brígid Ní Mhanacháin