Scoil: Cathair Loisgreáin (B)

Cathair Loistreáin, Co. na Gaillimhe
Pádhraic de Chlár

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus Seán an Tinncéir a bhí mar ainm air. Bhí teach beag aige agus trí crainn ubhla. Gach tráthnóna bhíodh na buachailli ag dul isteach go dtí na crainn ubhla agus sa deire chuaidh Seán ar an mbóthar 'na thinncéir mar dheadh.
    Lá amháin casadh fear leis ar an mbóthar agus dubhairt Seán gur tinncéir a [bhí] b'eadh é féin. Dubhairt an fear annsin go deabharfadh sé trí miana dó. D'iarr Seán air chuile uair dá gcuirfeadh sé a lámh na phóca go bhfuigheadh sé punt ann. An dara rud a d'iarr sé nuair a rachadh sé abhaile go mbéadh na buachailli greamuighthe da chrannaibh ubhla. An tríomhadh rud a d'iarr sé chuile uair go mba mhaith leis a rádh le duine "Gab isteac i mo budgei" (sin) no b'sin rud a bhí ag Seán le rudai a chur isteach ann. Annsin dubhairt an fear leis go bhfuigheadh sé na miana sin.
    Chuaidh sé abhaile annsin agus fuair sé punt nuair a chuir sé a lámh na phócha. Ar an bhealach abhaile tháinig an deabhal roimhe nuair nár
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)
    Seán Ó Cathasaigh