Scoil: Baile an Doire (uimhir rolla 16410)

Baile an Doire, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Maolmhichíl

Ó leathanach 6
    suas i dtobán ins an seomra. Bhí fhios ag an bhfear go maith annsin go raibh an bullán aca agus bhí fearg air. Chuaidh sé amach ar an mbóthar agus chuaidh sé síos ar a ghlunaibh ag mallacht na daoine a bhí ins an dteach sin agus thainigh sé suas an chaoi sin ar a ghlúnaibh go Beal-átha-Glunín. Sin é an fáth ar tugadh an t-ainm sin ar an áit sin ó shoin.
    Fuair mé an scéal seo ó m-athair Seán a' Búrca, Breaclún, Beal-átha-Glunin, Condae na Gaillimhe.
  2. There were many strange animals seen about this place many, many years ago.
    There was a big queer animal seen in this place not many years ago. It was about as big as an ass and it had the shape of a dog. This animal was only seen from time to time. He was also seen when any person died in the village of Ballinastack. It is believed that this dog was after a woman that lived in the village and she was
    Luke Costello
    Baile na Stacán, Co. na Gaillimhe