Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharra

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tinneontaí a bhí faoí an treabhadh, do chuir Maoldhún amach dhá capall agus céachta agus rinne sé an treabadh dóibh agus bhí ortha annsin dul agus obair dhó.
    Bhí ar na tinneontaidhche na claidhthe a conghbhail déanta agus nuair a shiubhalfhadh an tíghearna thart dá bfheicfeadh sé cloch ar an dtalamh beadh sé ag argóint leo.
    Bhí Maoldun go maith dá gcuid tinneontaí. Nuair a bheadh an t-arbhar bailigthe isteach ag na daoine do thúbhradh sé spraoí dóibh ar a dtugtar an 'Harvest Home' air. Deirtear gur as Sasana a tháinig Maoldún mar do chaitheadh sé cotaí móra dearga mar na Sasanaígh.

Bríghid Seoighe, Tomás Seoighe,
    Caithrín Liath,