Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    annsin gheibhtear an t-uachtar agus cuirtear isteach i bpota uisge fiuchta é agus cuirtear isteach san gcuinneóig agus déantar é do ruasgard.
    Nuair a bhíos an t-im déanta tógtar amach agus déantar é do ghlanadh go maith le uisge fúar agus annsin measgann siad salann leis.
  2. Tá meadar againn sa mbaile.
    Cuinneóg an t-ainm a tugann muid air. Tá sé aon troigh agus cuig órlach ar aoirde, tá sé aon troigh agus trí órlach go leith ar an mbárr.
    Má thagann strainséar isteach sa teach agus duine ag déanamh maistreadh buaileann sé greas uirthí ionnus go mbeadh im mhaith ann. Tógann maistreadh deich nóiméad le déanamh. 'Se timhcheall i bhfáinne an chaoí a n-oibríghtear ár gcuinneóg
    Nóra Seóighe
    An Caithrín Liath, Co. na Gaillimhe