Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Baintear na fataí i nDeire Fhogmhair. Osglann an fear na driollanna leis an gcéachta agus téigheann na daoine móra agus crubhann siad iad. Piocann na páistí iad isteach ins an gcairt. Bíonn daoine eile ag déanamh poll i lár na páirce agus cuirtear na fathaí (beagha) móra ins an bpoll agus tugtar na fataí beaga abhaile leo san tráthnóna. Tá go leor saghas fataí ann siad seó, Epiqures, Champions, Aran Bannars, Aran Victors, Golden Wonders, Up to Dates. Cuirtear na Epiqures imí na Feabhra agus bíonn siad acha go luath imí an Meithimh.
  2. 'Se Caithrín Liath an baile na bhfuil comhnuidhe orm. Tá sé suidhthe i bparáiste Leacaigh timcheall le deich míle ó baile mór na Gaillimhe agus cuig míle ó Baile Átha an Ríogh. Bhí ocht tighthe déag san baile fadó acht níl ann anois acht cúig cínn déag. 'Se Conghaile agus Mac an Ghoill na sloinneadh is coithcianta ann.
    An Caithrín Liath, Co. na Gaillimhe
    Bríghid Seoighe