Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fheilméara na ndiaidh agus piocann siad iad isteach i gcairt. Bíonn duine eile ag deanamh puill agus cuireann siad na fataí móra isteach ann, annsin cuireann siad gasaí agus cré mar cludhach ortha. San tráthnóna tugann siad na fataí beaga abaile i malaí.
  2. Bhí na daoine fadó tugtha d'obair mar is leis an láighe cuireadh siad an méid is mó de na fataí. Ní raibh acú acht cúpla ceachta déantá as adhmuid. Bhí na daoine thart timceall an cheanntáir seo ag déanamh go leor ceachta as adhmuid agus ní bheadh siad acht sé no seacht uaire á' ndéanamh acht níl aon cheann ins an gceanntar anois mar tá na daoine a bhíodh in-ann iad a dhéanamh go léir caillte.
    Crís Ní Choncarra
    An Turlach Mór, Co. na Gaillimhe