Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

áit isteach agus cheap an bean gurbh í an bean óg a bhí ann agus bhris sí an cáca ar a ceann.
    Rinneadar ceann eile agus tháinig an t-arraingt abhaile. Tháinig an bean óg agus an cailín a sheas leithi isteach agus is ar cheann an cailín a bhris an bhean an cáca.
  2. Nuair a bhíonn cailín a dul a pósadh tuibhrann a athair spré di. Tuibhrann sé airgead no stoc di. Teigheann an fear ion-phósta go dtí teach an chailín le fear eile agus bíonn buidéal uisge beatha in a phóca aige. Is minic a thuiteann siad amach mar geall ar an spré mar ní bhíonn an fear óg sásta leis an mhéid a bhíonn sé ag fághail leis an chailín óg.
    Nuair a bhíonn beirt pósta, nuair a thagann siad abhaile bíonn cáca mín coirce déanta ag an sean bhean agus thaldó rachann siad isteach an doras déanann si dhá leath de
      1. filíocht
    Bríghid Seoighe