Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    pósadh caitheadh sí iasacht stocaí a bheith uirrí agus chaitheadh sí airgead phósadh a bheith aicí le h-aghaidh an t-ságáirt agus i ndiaid an phosadh caitheadh sí clócaí nó mántle nuá a bheith uirrí le h-aghaidh an t-eirighe amach. Bheadh an t-eirighe amach mí tár éis an phosadh. Oidhche an bhainfhéis annsin bhíodh cáca mín coirche déantá ag bean an tíghe agus nuair a bhíodh an cailín ag teacht isteach an doras bhriseadh fear an tíghe an cáca ar a cloigeann. An fáth a ndéantaoí é sín mar bhíodh ag an cailín chur suas le olc and máithe an t-saoghail.
  2. Fadó bhí go leór spót ag na daoine lá a bíodh duine a phósadh. Ní bíodh aon obair déanta san gceanntar an lá sin. Bíodh na daoine go
      1. filíocht
    Sorca Ní Bhriain