Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    míon chóirce déanta ag an t-sean bhean a bhíodh san teach agus nuair a thagadh siad isteach bhuaileadh sí anuas ar a gcloigeann é agus dhéanadh sí dá leath dó agus caitheadh sí féin agus an fear a suidhe síos agus an leath mhór a ithe.
  2. Bhí posádh i gCoirifín fadó agus ní raibh ag an bainfheis acht cairtí lán de sean daoine. Bhí na capallaí ag rith cho tapaidh is gur thuit na mná amach as na gcáirt. Fadó bhíodh bainfhéis an mhor acú san oidhche bhídis ag ithe agus ag ól go dtí an maidin agus ar maidín bhíodh na mná agus na fír go léir súgach. Bíodh na buachaillí as an áit ag dul thar teach an bainfheis agus iad gleásta le tuighe agus iad ag ceol agus ag damsádh.
    Nuair a bheadh cailín óg le haghaidh pósadh fadó an lá a mbeadh sí ga
      1. filíocht