Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

Ar an leathanach seo

1. Coinnle:- Breim a fhagháil agus iad a thriomadh annsin géir a cur in ngríosadh agus na breim a chur isteach ann agus iad a chrocadh ar an seimléir lé triomúghadh. Annsin dhéanadh an gabha rud le iad a chur isteach ann agus beidh solus maith asta.
    Arán:- Fadó sé an chaoí a bhí ag na daoine le arán a dhéanamh, cloch mór a chur isteach san teine go dtí go mbheadh se an-té annsin é a ghlanadh go maith agus an cáca a chur air.
    Ag caitheadh:- Sé an chaoí a bhí ag na daoine fadó leis an tuiseach a bhaint de'n choirce lá gaothmhar a dhul amach agus brat a chur ar an talamh annsin sheasadh suas ar bosca nó or cathaoir agus thosuighead sé ag caitheamh an coirce síos ar an mbrath agus bhaineadh an gaoth an tuiseach de.
    Sorca Ní Bhriain
    An Mhóin Ard, Co. na Gaillimhe