Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cuile "Domnach Gearlach" agus an trí Domhnach na dhiaidh sin ag tabhairt turas le biseach a thabhairt do ceann tinn le congnamh Dé agus Naomh Phadraigh agus tá sé i bpáraiste i Corófin. Bhí leigheas ins an gearlach (saghas blath) i gcóir galar a bhíos ar na h-ainmhidhthe agus muna gcuiretear an gearlach air, an Domhnach Gearlach ní bheadh aon leigheas ann.
  2. Bhí Tobar Seibhne i nGráinseach fadhó. Bhí sé na tobar bheannachta; deirtear go raibh Naomh Seibhne ag dul thar an áit fadó agus go raibh sé dall agus go raibh fear in éinfeacht leis agus d'iarr sé ar an bhfear cuid de na luachra a phiocadh agus nuair a bhí an rud sin déanta aige tháinig an t-uisge anuas as an talamh agus nuair a bhí an rud sin déanta aige táinigh a radhac arais arís aige agus annsin do léig sé lorg a choise ar chloich mhóir agus tá sé ann