Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhfuigeadh siad píghinn nó dó in gach theach. Chaitheadh siad na pighneacha a saorú ag damhadh thart sa gcistineach. Chasadh bhean an thíghe port annsin.
    Máirt na hInide
    Ní raibh ceadh ag na daoine pósadh on chéad lá an Charghaois nuair a bheadh Mairt na h-Inidhe thart. D'eir na sean daoine nach mbeadh aon thád orra da bpósadh siad ins an am sin.
  2. Bíonn feasta mór againn ar an gcéad lá dén Samhain. Bíonn spóirt mór againn an oidhche sin mar bíonn muid ag imirt cleasa. Bhíonn ubhla agus chnoithe againn. Cuireann muid ubhla síos i dtubhán uisge agus bíonn muid ag tomadh ins an uisge ag iarraidh an ubhail a togáil as le n-ar mbéal. Annsin ceannglann muidh ubhall ar srang agus cuireann
    Emilí Ní Dhubhgaill
    Seán Ó Dubhgaill