Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

Ar an leathanach seo

1. Fadó thosuigh na daoine a gcur fataí agus ní bheadh siad sásta go mbeadh na scoltóga gearrtha ar an Áoine roimh an lá a chuiridís iad. Nuair a bíodh siad curtha acú luachta ortha in Onór Naomh Pádhraig. Cuirtear splannc teine ins an mála coirce in Onoir an teine a lás Naomh Pádhraigh i gCnoc Sláinne. Ní raibh fáth ar bith leis an obair sin acht bí go leor pisreóga ag na daoine fadó sin é an chreid a bhí acú. nuair nach raibh aon eolas eile acú.

Lá Bealtaine
    Fadó agus an fhaid o shoin bhíodh fásann ag na mná bhíodh siad ag siubhal in dhiaidh na bá bainne agus iad ag rádh "iman bó(?)
    Crís Ní Choncarra
    An Turlach Mór, Co. na Gaillimhe