Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cosamhail le fáinne agus tá go leor croinnte timcheall air. Insan Samhrádh bíonn go leor sághas blátha ag fás ann. Tá go leor clochaí in a lár agus bíonn na blátha ag déanamh fáinne thárt.
    Crís Ní Choncarra, Pádhraigh Úighinn
    Turloch Mór
    Báile Átha an Ríog
    Tá dún i gCaithrín liath, ceann i nGráinseach agus ceann eile i Mónárd ar a dtuigtar Claisiling. Tá an dún i gCairthín liath lán de clochaí. Rinneadh é i n-aimsear na lochlannach. Tá múra tímcheall an dúna i nGraínseach agus is cosamhail go raibh sé an-mhór fadó. Deirtear go bhfuil an dún i Mónárd ag dul soir cóin fada le bóthar na Trágha. Tá staigre ag dul síos ann agus chuaidh truír fear as an áit seo síos ann lá amháin. Thuig siad an snátha go cloch ag bésl an dúna agus thuig siad an ceirtlín leobtha le iad a threorughadh ar ais las siad an coinneal le solus a dhéanamh díobhtha
  2. Tá dún i gCaithrín Liath, ceann i nGráinseach agus ceann eile i Mónárd ar a dtuigtar Claisiling. Tá an dún i gCairthín Liath lán de clochaí. Rinneadh é i n-aimsear na lochlannach. Tá múra tímcheall an dúna i nGraínseach agus is cosamhail go raibh sé an-mhór fadó. Deirtear go bhfuil an dún i Mónárd ag dul soir cómh fada le bóthar na Trágha. Tá staighre ag dul síos ann agus chuaidh truír fear as an áit seo síos ann lá amháin. Thug siad coinneal agus ceirtlín snátha leo. Cheangail siad an snátha go cloch ag béal an dúna agus thug siad an ceirtlín leobtha le iad a threorughadh ar ais las siad an coinneal le solus a dhéanamh díobhtha
    Bríghid Seoighe
    An Caithrín Liath, Co. na Gaillimhe