Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. Sgéal
    Fadó nuair a bhíodh na buachaillí beag ní cuireadh a mháthair aon bhríste ortha nó go mbheadh siad in ann rud beag a saothrú. Chuireadh an mháthair bríste beag le chéile annsín, ní raibh cainnt ar bíth ar táillúir acht an cineál a déanádh siad féin. Bhíodh na buachaillí deich mbliadhna nuair a gheibheadh siad bríste beag cordrae agus cineál caipín a déanadh an mháthair giota beag aráin coirce doibh annsín le dhul ar sgoil agus bhíod siad ceart go leor annsín. Nuair a bhíodh siad ag teacht abhaile an tráthnona annsín bhíodh fíor gortach orra le ocras. Ag dinnear annsín ní bhíodh acú acht cupán braithin agus bheadh orra a bheith sasta leis.
    Crís Ní Choncarra
    An Turlach Mór, Co. na Gaillimhe