Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    déág a chlogh agus ní fada gur sheas an Marchach Síghe as a gcomhair aríst agus dubhairt "Is mise an Marchach Grant agus bhínn ag marcuigheacht ar na rástaibh seo fadó agus bhí mé cionnteach le bhás mharcaigh eile agus nuair a fuair mé fhéin bhás ní leigfí isteach go Flaithis Dé mé nó go gcuirfinn aifreann le n-anam an mharcaigh eile. Tá mé ag imteacht anonn agus anall ar fúd na tíre ó shíon agus ní raibh cead agam labairt le haon duine go labhrochaid liomh gur labair sibhse." Dimthig sé leis ar an bpoinnte agus buailead an beirt anuas i n-aghaidh na talmhan. Chuireadar an t-Aifreann le anam an Mharcaigh Síghe agus níor fhacas taidhbhse Bhaile Bhriota o shoin.
  2. Bhí Páidhin Báin as an Garradh Mór na coisteóir ag na Blácaí i gCoisleán na Creig. Thagad sé abhaile chuig teach dearbratar Mícilín
    Áine Ní Coistbheala
    An Ghráinseach Thoir, Co. na Gaillimhe