Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

Ar an leathanach seo

1. I n-aimsear na dTans bhí campá ag na buachaillibh a bhí ar a dteicheadh i n-aice cúrsa an rása i mBaile Briota. Ba as Cnoc Maoil dris agus pasáisthe an Chaisleain Gearr iadh acht aon duine amhaín darabh ainm do Máirtín O Baoighill.
    Bhí Mairtín agus buachaill eile darabh ainm dó Tomhás a Búrca ag teacht anois ó bothán an chuinne oidhche amhain spéir gealaighe agus bhéigin dóibh a dhul trí páirce an rása.
    Boil arsa Tomás le Máirtín is minic a chonnaic mise Marchach sige ins an aith seo agus ar labhair tú leis arsa Mairthin. Níor labhras na is bheag an baoghal a bhí orm muise arsa Tomas. Ar an bpoinnte sin chualadar giosgán diallaidhe agus is gearr gur sheas an marcach síghe agus an capall ós a gcomhair. Labhair Mairthín agus dubhairt i n-ainm, Dé as béal na h-uaighe innis duinn cé thú agus imtigh agus cludaigh tú féin. Chifidh mé san oidhche amáireach tú arsan Marcach agus dimthig leis. An oidhche d'ár gcionn bhí an beirt san áit ceadna ar an do
    Mairead Ní Nualláin
    Cathair na Silíní, Co. na Gaillimhe