Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    árd go luath ar maidin. Chualaidh sionnach an glaodh. Bhí ocras air. Tháinig sé fé geagaidh an chrainn, agus chromh sé ar an gcoileach do mholadh gá rádh mhait leis aithne do chur ar an té go raibh an gur breagh soin aige. Bhí amhras ag an gcoileach air agus dubhairt sé leis, "Bádh mhaith liom go mbuailfeá tharth timcheall ag bun an chrainn seo agus mo giolla do mhúscahilth leligfidh seisean isteach thú."
    Rinne an sionnach amhalidh. Ní tuisge bhuail sé an doras ná léim an gadhar amach. Rug sé ar an sionnach agus mharbh sé é.
  2. Bhí fear an uair amhain dar b'ainm Seán. Chuaidh se go Gaillimh cun bó a dhíol. Do dhíol sé an bhó agus fuair se luach maith uirthí.
    Chuaidh sé isteach i dteach ósda agus d'ól sé braon thar an gceart.
    Cris Ní Choncárra