Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé dul thart ar turadh na cruaiche ( Cruac Padraig) uair amháin . Bhí cruach mona aige sa mbhaile agus nuair a tháinig sé go dti an cruach móna thosuigh sé ag timcheall na cruaiche móna . Is gearr go dtháinigh an sagart a thug an absolód dho agus dfiafruigh sé dhe ceard a bhi sé ag dhéanaimh annsin agus dubhairt sé gurbh é sin an absolód do chuir sé air do bharr a chuid pheacaí.
  2. Bhí gadhar agus coileach ann úair amháin agus bí gean mór acu ar an chéile. Socruigh siad ar aistear do dhéanamh i gcuidheachta a chéile. Ar tuitim na h-oidhche bhuail siad isteach i gcoill. Chuaidh an coileach i n-áirde ar géigh crainn agus fuair an gadhar leabha i bpoll ar bun an crainn. Codhail siadh go maidin. Do glaoidh an coileach ós
    AT0062: Peace among the Animals
    Máirín Ní Choncarra