Scoil: Clochar na Trócaire, Baile an Róba

Baile an Róba, Co. Mhaigh Eo
Na Siúracha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí iongnadh an domhain air, níor labhair Fionn acht labhair an bhean agus dubhairt sí gurbh' í an eilith maol a bhí dhá fiadhach an lá san aige í, agus gur buaileadh le slat draoidheacht í agus gur cuireadh cumadh eilithe uirri, go raibh sí tar éis trí bliadain do chaitheamh mar sin, gur dubhairt duine a bhí ag an draoi lei go féidir léithi teach Fionn Mac Cumhaill d'fhágháil amach go mbeadh sí 'na mnaoi arís. "Chaitheas an lá ag rith agus bhíos an-tuirseach nuair a sroicheas na Fianna liom. Do lean siad orm go dtí go raibh siad buailte amach acht amháin thú féin agus do madra". Bhí áthas ar Fhionn nuair do chualadh sé seo agus pósadh é féin agus an bhean óg, agus do mhaireadar i dteannta a chéile go ceann bliadna.
    An uair seo bhí Fionn ag troid ar fead seacht lá agus nuair a tháinig sé abhaile tásc na tuairisg dá mná a bhí roimhe. Dubhairt na daoine gur tháinig fear gléasta mar Fionn agus chuaidh an bhean amach leis. Bhuail an fear arís í leis an t-slat
    Cáith Ní Graith
    Seán de Búrca