Scoil: Scoil na mBráthar, Baile ‘n Ródhba

Baile an Róba, Co. Mhaigh Eo
M. A. Ó Mathghamhna

1. Breitheamhnas Dhomhaill Ó Connail
    Bhí an beirt seo amuigh i mbád ar loch. Thit fear acú amach san uisce agus chonnaic an fear go raibh sé beagnach báite. Bhí aige slat aoisge agus bhí dubháin aige. Chaith sé a tsteach na shúil agus tairring sé ansin é go dú an mbád. Do chuir sé sa mbád é. Chuir sé an tartámna air. Nuiar a fuair an fear go raibh an tsúil bainne de agus nuair a fuair sé é féin ar talamh tirim, teastaidh uaidh arachas. Do chuireadar an dlighe air. Bhí sé cinnte ar an slighe go gcuirtear an dlighe ar a cháis.
    B’éigin dabhta fios a cuir ar Dhomhnaill Ó Comhnaill agus sé an breitheamhnas a thug sé, an fear a tabhairt amach sa mbád agus é a caitheadh tsteach san uisce agus má bhí sé i ndan teacht isteach taibhairfead sé arachas dó. “Ó!” deir sé ní rachaidh mé amach “. Bheul, Ní bhfuighidh tú tada.
    AT0921: The King and the Peasant's Son
    Paitín Ó Cadhain