Scoil: Scoil na mBráthar, Baile ‘n Ródhba

Baile an Róba, Co. Mhaigh Eo
M. A. Ó Mathghamhna

Ar an leathanach seo

1. Bhí duine-uasal i Sasana agus theastaigh uaidh caisleán a dheineadh agus fuair sé gubán saor a bhí i n-Éirinn le n-a dheineadh.
    Nuair a fuair an gubán saor an caisleán beagnach déanta chualadh sé nach leigteach an duine-uasal é abhaile. Dubhairt an gubán saor go raibh uairlaisigh speisálta le ceann an caisleán a dheineadh agus dubhairt sé gur teastaigh uaidh "cor i n-aghaidh cur agus cam i n-aghaidh cam", sin é an rud ar sgríobh sé síos san nóta le n-a bhean.
    Chuir an duine-uasal a mac féin leis an nóta go dtí bean an gubáin. Do thig an bean é, agus dubhairt sí le mhac an duine-uasal dul síos 'sa g-comharta agus a riteann a thógáil síos ann. Nuair a bhí an fear síos ann do chuir sí glas ar a gcomhartha.
    Do chuir sí sgéal cuig an duine-uasal an gubán a ligint slán saor agus go bh-fuigfeadh sé an fear óg slán.
    Paitsín Ó Cadhain