School: Maol Raithnighe

An Mhala Raithní, Co. Mhaigh Eo
An tSiúr Philomena

1. Bhí fear ann uair amhain darb ainm Líam. Gatha a bhí ann. Lá fluich tháinig fear isteach aige agus thug Líam neart bide agus tune dhó. Dubhairt sé leis purcacht go maidín. Dubhairt an fear nach dtáinig leis, sé son dá rud a d'íarrfadh é air go duirtfradh sé dhó íad. D'íarr Líam casúr nach dtiocfadh lé aoinneach a thógfadh é a leagaint síos go dtugadh Líam cead dhó; agus cathaoir nach dtiocfadh le aoinneach a suidhfeadh inniu, eirighe go dtugadh Líam cead dhó. Nár íarr na flaitís, agus cheap Líam ann sin gurb é ár Slanuighteóir a bhí ann, agus bhí brón mór air nar íarr se na flaitís.
    Lá amhain táinig an diabhal isteach ag Líam agus dubhairt Liam leis siudhe 'sa cathaoir fhad is bhéadh sé ag fágail fá réir. Nuair a bhí léann réid, d'fhuagar sé ar an diabhal a bheith ag teacht, agus bhí an diabhal annsin agus sarmghadh air eirige as an gcathaoir.
    Niorbh fhada go dtáinig Líam agus
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)