Scoil: Leitir Machaire (uimhir rolla 13370)

Leitir Machaire Theas, Co. Mhaigh Eo
Máiréad Ní Shnoidigh

Ar an leathanach seo

1. Rugadh agus tógadh an t-Athair Mac Suibhne i nDún Cinn Aille lámh le Caol in Acaill 1763 A.D. Mac feirmeóra dob'eadh é. Nuair nach raibh sé acht in a bhuachaill óg, ba léir go raibh sé an naomhtha. Chuaidh go bhFrainnc le bheith in a shagart. Réis teacht abhaile dhó bhí in a sheiplíneach i mBaile Uí Fhiadhcháin. Sa mbl. 1798 A.D. tháinig na Franncaigh i dtír i gCill Alaidh. Ruaig na Franncaigh na Sasanaigh as Caisleán a Bharraigh. "Rásaí C.A.Bh." a tugadh air seo. Thárla go dtáinig beirt nó triúir Franncach go Baile Uí Fhiadhcháin agus chas an t-Athair Maghnus ortha. Bhí sean aithne ag an t-athair ar dhuine acu. Rud eile bhí a dteanga dúthchais go líomhtha ag an
    1. am