School: Tóin an tSeanbhaile

Tóin an tSeanbhaile, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Mac Pháidín

1. Tá laetheannta Áirithe ag na sean-daoine, agus tá go leor pisreoga ag baint leobhta. Deireann siad tar eis 6adh Eanar go bhfuil oiread is "Coiscéim Coillig ar an Carn-Aoilig", gnotuighthe ag an la. Tar éis Lá Fheile Brighdhe mar dubhairt Naomh Brighdhe, Cuile darna lá ó mó lá-sa amach". Tá droch laetheannta ann freisinn. Tá trí lá na Riabhaighe ann, an chéad trí lá de Aibreán. Tá trí lá na Cuaiche ann, an 15adh, 16adh, 17adh Bealtaine, tigeann trí lá Lomradh an Luinn sa M. Fogmair. Tugadh trí lá na Riabhaige ar na trí lá sin, mar bhí sean riabhach (bó) ann fadó agus nuair a bhí Marta caithte chroch sí a ruball agus dubhairt sí go raibh sí go maith. Acht fuair Aibreán
    Eibhlín Ní Maolfhábhail