Scoil: Tóin an tSeanbhaile

Tóin an tSeanbhaile, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Mac Pháidín

1. Sgeal a chuala mé sá mbaile
    Aon uair amháin bhí gárda ag dul thart, agus ceap sé asal i chairt agus ní raibh cruidhthe ar an asal. Bhí go maith thanaigh an fear amach a ba leis an t-asal agus connaich sé an gárda ag dearcadh ar an asal. Agus chuaidh sé anall go dtí an gárda, agus ars an gárda leis "Tuige nach bhfuil cruidhthe ar an asal agat" acht ní dhubhairt an fhear tada. Chuaidh sé isteach i scioból agus thug sé amac asal eile abhí mar a chionn féin.
    Chuir an fear an t-asal eile sa chairt, agus bhí cruidhthe ar an asas. Chonnaic sé gárda eile ag teacht agus ghlaodh sé ar an gárda a theacht aige, thanaig seisean agus dearc sé ar an asal. Chuaidh sé anall go dtí an gárda agus dubhairt sé leis ateact anseó leis, dearc siad ar an asal agus bhí na cruidhthe air. Chuaidh an gárda abhaile agus bhí náirear é a bheith déanta mar sin.
    Páid Ó Phiotáin