Scoil: An Doirín (uimhir rolla 11549)

An Doirín, Co. Mhaigh Eo
Seán Mac Cárthaigh

Bhí trí cathaireacha no dúnta móra in acaill fadó.

Bhí trí cathaireacha no dúnta móra in Acaill fadó
    1 Tá ceann amháin aca ar mullach Cnuic i gCaiseal ní ach an rían fágta anois. Tugtar Cathair a Caisil air.
    2 Tá cathair eile ag Rinn na Leanbh ag Tón an tSeanbhaile. Tá sé 75 troig treasna. Tóg na daoine na clocha as chun thighthe a dhéanamh
    3 Tá ceann aca ag chois Chnuic Móir agus tugtar Cathair a' tSleibhe Móir air. Togadh na clocha is fearr chun siubhail i gcóir togáil tighthe. Tá sé 60 troig treasna agus tá na fallaí 12 ar tiúgdhas.
    Tamall beag ó dheas uaidh seo tá roilig págánach ach tá an aimsear agus na daoine tar éis a lán díoghbhála a déanamh di. Sé an rud a bhí an i dtosach ná a lán uaigheanna cearnógacha. Is amlaidh a cuireadh clocha móra in a seasamh timcheall i gcearnóig. Tá an ceann is iomláine aca 9 dtroighthe ar fhaid agus 5½ troighthe ar leithead. Tá 9 gclocha ina seasamh direach ann
    Ar an dtaobh thiar thuaidh de seo agus timcheall 220 slat uaidh tá uaigh mór. I nDubhgort atá sé seo timcheall 9 bpéirsí ó theórainn Dubhghuirt agus Dubh Chinn Alla. Tá an uaigh seo loitighthe go mór ag an síon agus ag an bhfairrge mhóir. Rinne muilneóir a lán díoghbhála do chomh maith. 'Sé an rud a bhí san uaigh i dtosach ná 6 leacracha cloiche. Tugtar an Liaghán ar cheann amháin aca. Tá leac amháin aca 8 dtroighthe ar fhaid