Scoil: Trian Caol (uimhir rolla 10778)

An Trian Caol, Co. Dhún na nGall
Peadar Mac Gaoithín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Da mbíodh sí ‘g innse fa throid no tuiteam amach deireadh sí. “annsin d’éirigh ‘n cut the bow” béidir gur focal gaedilge seo ach níl fhios agam. (Tá tuilleadh de cuid cainnte agam áit eigint)
    “Ma gheibh tú clu éirigh go luath, tig leat codladh go h-eadanthrath
    Chaill sé a chlu. (He lost his good reputation.)
    Scéal :- Bhí cailin as srath’n arbair ar fustodh shios ins an Lagan. Posadh í ar fhear nach rabh aon fhocal Gaedhilge aige. (Barney Langan). Thug sí na bhaile é agus fuair siad cibe talamh bhí ann. Rinne seisean seifte mhór an ghaedilg fhíghlum, ach ní thigeadh sí leis ar sóigh i n-amanaibh. Lá amháin bhí se gabhal an bealach mór a’s bhí cailin ar an bhealach roimhe a’s i deanamh stocai roimpi as cuthog an tsnádh faoi na h-eascaill. I gcionn tamailt tuit an chutog agus gan [fiost]? duith agus bhí sí da [taruaighint]? na diaidh. Chonnall langan an chuthog as scairt se sean ard a chinn. “[?] giorsach! tá tú cailleadh do [cleú.]? Thionntuigh sise [thurt]? go feargach agus an sa sise - “Bréagach ‘s an diabhal thú níor chaill mise na’n nduine ar bhain domh aríamh air gclú”
    “Is olc an cú nach fiu i fead a deanamh [ontí”]? Is minic a bhí cú mall sona.