Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cogadh ar mhnáibh no ar pháisdibh, acht [ch]? Deárn tú riamh cogadh ar mhnáibh nó pháisdibh. Guidhim thú, a thaoisígh [cumhachtaig]? Thírchonaill, agus glac truaighe dón mhuinntir seo agus tabhair arais [dób]? a gcuid earraidhe agus ní misde dhuit a gcuid urnaighthe agus fós. iumaighthe na Maighdine Beannuighthe maraon leobhtha ins na cruadh-catha atá romhat ann aghaidh Gall agus Gaedheil ann Éirinn.” Chár dhubhairt Aodh Ruadh seadh nó chan eadh an fhad agus bhí an óigbhean ag labhairt, acht bí [ein]? go rabh sé ag machtnadh agus ag [staidóir]? ar an méid adubhairt agus uirri féin. Ba chuimhneach [le]? girseach d’arbh ainm Méadhbh inghean d’Ua Chonchubhair Shligigh, acht ba [dhó]? leis nár bhféidir gur bí an óig bhean stáideamail Bheásach do bhí an ag cainnt leis. Seacht mbliadhna