Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    shinnsearaibh pósda ar mhnaoi de chloinn Dálaigh agus sipósda ar mhnaoi de chloinn Dálaigh agus siúd is gur de Mhuintir Chonchubhair mise tá fuil Cloinne Dálaigh ann mo chuisleannaibh. Do bhuail Aodh Ruadh mion-bhuille [a]? chloigín do bhí ar chlár os a choinne agus tháinig a ghiolla isteach chuige. “A Thaidhg” ar sé, “beir isteach chugam sé cuirn uisge agus corn amháin [bain]? agus soitheach follamh le na [measgá]? Do imthigh Tadhg agus níor bhfada dhó imthighte go dtáinig sé isteach arís ag na neitheanna leis do thrastuigh ó’n Fhlaith. Dhóirt Aodh Ruadh féin an méid. Bhí ins na seacht gcuirnibh isteach san tsoitheach follamh agus le [sp]? mhór do mheasg sé an tiomlán [thr]? a chéile. D’amharc sé go gcur -radharc san tsoitheach go bhfaca sé go rabh [da]? (dubh) beag de’n bhainne ar an uisge. “Seadh, a mhic Uí Chonchubhair,” ar sé, “