Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tógáil aici is. Bhí sí a’ seinm agus ag síor-chainnt ó mhaidin go h-oidhche agus ó oidhche go maidin. Bhí an teangaidh ag gabhail aici mar bheadh muileann gaoithe ann. Bhí sí na measardhacht i dtaca le h-olc fhad agus bhí breac-shláinte aici, acht bhuail breoidhteacht í fá dheireadh agus chuaidh sí ‘un diabhail glan annsin. Níor bhféidir seasamh léithi nuair a ghlac sí an chlaoidhteacht. Bhí an fear bocht tógtha o lár aicí agus chan sin amháin acht bhí sé sgriosta aicí. Bhí a sholáthair saoghalta caithte léithi. Níl aon áit thall no a bhfus Dá gcualaidh sé dochtúr ná leaigh a bheith nar chuir sé gairm ortha. Thug achan fear a chíneál fhéin cómhgaisí díthe acht ní rabh gar ann. Níorbh fhéidir a cur ar a bonnaí. Dá mbéadh sí ina duine mhaith ba fhada an lá marbh í, acht is doiligh droch dhuine a mharbhughadh. Indhiaidh
    P. Mac Ailín
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)