Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    thríd an domhan mhór agus seo mar bhí sé i n-ár n-oileán beag féin. Na chéad daoine a bhí i n-Éirinn ní rabh spád nó sluasad na seisreach aca. An bharamhail atá ag mórán gur ar bhiadh fairrge agus ar chnuasacht trágha a tháinig siad i dtír.
    Ach tá sé cruthuighthe go raibh an bhó agus an mart agus an damh agus an chaora i n-Éirinn na céadta bliain roimhe am ar [Slánuightheor]? Nach bhfuil iomrádh ar na h-ainmidhthe sin uilig ins na sean - scríbhne agus na sean - scéalta. Níor ith Fionn arán nó préataí no glasraidh ; ar fheoil chairr-fhiadh agus mart a tháinig siad i dtír. Chuaidh an t-am thart. Mhéaduigh agus spréidh an churaidheacht i n-Éirinn no h-aithnigheadh an bhuntáiste a bhí inntí. An ingheilt nó an tréadaidheacht a bhí ins an tír ón t-sean aimsir chuaidh sí a bheagán nó a mhórán ar gcúl. Rud amháin a ghníodh dochar don churaidheacht, agus ba hé sin
    P. Mac Ailín
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)