Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    choill is é chomh ciuin glinneach sin gur dhóigh leat nach bhfuil [gluaiseacht]? ar bith san uisge agus sgáilíní na gcrann níos soléire faoi na [chroicea]? ná na crainn féin atá a’ [cromad]? anuas os a chionn. Baintear casadh [af]? an abhainn díreach sul a bhuaileann [se]? fhad le súile an droichid agus [tuiteann]? na h-uisgí in a miltí de [striciní]? beaga caola thar an chorraidh go ndeanann bulgóidíní geala agus [ce] a chuirfeadh faoi shuan thú le méad [?] dhraoidheachta ‘s a chaoimhe. Tá [dreaphor]? leith-mhíle as seo suas go dtí barr an chnuic ar dhearg Pádraig an gladhrich teineadh a chuir deireadh go deoidh leis an phágantacht in n-Éirin. Má tá cloigeann stuamdha ort is [fuí]? do shaothair barr an t-sean-túir a b’aint amach agus bheith ag amharc ar a radharc, Tchí tú an tír uilig ó Chnoc
    P. Mac Ailín
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)