Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cheann an buachaill air ar maidín agus bhain ar shiubhal a’ tarraingt go teach a’ phobail arais. Agus theacht ‘na [bailaigh]? mhóir dó bhí buanadhas na ndaoine ar shiubhal siar. Ní rabh ar an bhealach acht corr sgiontachán. Shiubhal an buachaill leis siar a bealach mór. Níor bhfada a chuaidh sé go gcuala sé an callán. D’amharc sé [scor]? ‘na gcualainn agus chonnaic se beirt [bhán]? a scouldar ar a cheile. Sheasuigh sí agus deise sé leo go dtí gur sead siad. Smaointigh sé annsin go rabh sé mall agus [reach]? sé a tarraingt ar theach a phobaill. Ag gabhail isteach [dó]? bhí an sagart ar an altóir Chaith sé a chóta [mhór]? ar a ghath greine agus chuaidh an cóta [um]? [tala]? Nuair a bhí an t-Aifreann thart chuir an sagart cléireach fá choinne an bhuachalla. Chuaidh an buachaill isteach agus chuir an sagart ceist air caidé [?] peacaigh a rinne sé ó bhí sé annso go deireannach. Dubhairt sé nach ndearn sé peacaigh ar feadh mar bhí fios aige. Diarr an sagart air meabhrughadh go maith acht ní rabh gar [ann]? rí thabhairfeadh an buachaill isteach go rabh [có]? déanta aige. Dubhairt sé nach rabh sé ach gur
    AT0756A: The Self‑righteous Hermit
    AT0759B: Holy Man Has his own Mass