Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dtearn sé ní ba mhó moille i Gcaisleán Mhic Dhiarmada acht dimthig leis go Tírconaill. Chan amhlaidh do Mhaolmuire Mac Suibhne Maolmuire an bhata buidhe Do ghluais sé go Baile-Atha-Cliath. Dhuibhlinne agus do thairg a chlaidheamh agus a ghaisgidheacht Ua Chonchubhair Sligigh agus do na Gallaibh. Ba lánáthasach iadsan fá theacht an churaidh sin óir ba ghaisgidheach traen dásachtach é agus ón lá sin amach cá rabh fear ann arm na bainríogna do throid ann aghaidh Gaedheal Éireann comh fíochmhar nimhneach eascáirdeamhail agus rinne an Maolmuire sin. Dáltha Diarmada na nGall agus Néill Gairbh Uí Dhomhnaill agus daoine eile diombainte dobhtha ó rinne fé feall ar a thír bhí sé dileas don náimhaid (rinne) agus thug seirbhís luachmhar dobhta agus tugadh luach saothair dó da réir. Rinneadh taoiseach agus duiune uasal dé agus d’áthrúigeadh a chomhainm. Tugadh Sir John Mac Swney ar nós Gallda. Comh luath [us]? thainig Meadhbh Ní Chonchubhair go Baile-Atha-Cliath diarr Sir John ar a h-athair i le na pósadh agus tugadh do í. Pósadh iad mhBaile-ata-Cliath
    P. Mac Ailín
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)