Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ionnsuigh air Fhionnghuala Ní Mic Diarmuda agus d’innis di sgeal o thús go deireadhanais char [lughe]? ann mhac a isteach t-iongantas do bhí as Fionnghuala na bí uirr-sé ar gcluinstin an sgéil aisteach sin. Tá fhios ag an léighteoir cheanna fhéin [g]? dtug sise grádh d-Aodh Ruadh ó’n cheud amharc a fuair sí air, agus go bhfuair sí luibheanna draoidheachta ó chaillig na coilleadh lé na bhréag chuicí. Ba dhóigh leithe gurbh é an draoidheachd sin do sheol Aodh Ruadh chuicí anois isteach ann a thoighe fhéin. Acht anois ba shóiléir dí gur do Mheadhbh Ní Chonchubhair a bhí sé ag tabhairt áird no bfhéidir gráda. Bhí sí deanamh duithe féin dá mbéadh Meadhbh as an bhealach gur bh’furas dul do chur ar croidhe Aodha Ruaidh agus thug sí comhairle do Meadhbh go mbudh cheart duithe cuairt do thabhairt ar a h-athar ar Ua Chonchubhair Sligigh i mbaile Átha - Cliaith. Ghlac Meadhbh an chomhairle [su]? is nar mhaith léithe é. Go h-aithrid chár maith léithi go saoilfeadh Aodh Ruadh gur tré [ghrái]? dó fhéin a d’imthigh sí, agus sgríobh sí litir