Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

Ar an leathanach seo

1. Caisleán Mhic Diarmada: inghean Uí Chonchubhair: fealltachas Mhaolmhuire Mhic Suibhne: bréagchomhairle Inghine Ní Mhic Dhiarmada.
    Trialladar an triúr aca anonn go Caisleán Mhic Diarmada, agus ba mhór an corrughadh a bhí annsin agus ba mhór an luthghair do bhí ar athair agus ar mháthair Fhionnghuala ar a feiceáil slán arís. Óir tháinig an giolla ‘na bhaile agus an gháir bháidhte leis fá’n bhfuadach a rinneadh ar an óg mhnaoi, agus mheuduigh sé an chontabhairt go mór ag deánamh leithsgéil do féin ar an teicheadh cladhaireach a rinne [sí]? ar an bpointe cuireadh drong de mhuintear Mhic Diarmada go dtí an choill go bhfuaradar na bitheamhnaigh ceangailte san áit ar fhág Aodh Ruadh iad, agus ba mhór an t-iongnadh do