Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhí ar tí mo chuid sheod do bhaint díom. Thóg mé sgread agus gáir agus chan fhuil cuimhne agam goidé thárlaigh ó sin amach go bhfaca mé sibhse ag troid leis na gadudhthibh agus a ngreadadh agus a gceangailte. Chár innis inghean Bhláith Mich Diarmada dhóbhtha acht roinnt do’n sgéal. Chán ar cuairt ag duine muinteardha do bhí sí ar chor ar bith, acht ag tabhairt cuarta ar mhnaoi draoidheachta nó mnaoi feasa a chomhnuigh ‘san choill. Agus is é theastuigh uaithe luibheanna piseogacha do bhéarfadh fuasgladh dí ó chruadhdáil ann ó rabh sí ó thug sí searc agus grádh do dhuine éigin; agus an duine sin níor ba athrughadh duine é acht Aodh Ruadh féin. Anois ba mháthair mhéirleach agus righ-bhréagaidhe an chailleach sin a raibh cáill dhraoidheachta (nó mnaoi feasa uirri, agus chá rabh sí acht ag [bréag]?