Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gail na foghlaighthe le chéile agus d’fhág ‘na luighe iad san áit a rabh siad gur tugadh sgéala do Mhac Diarmada a bhí, na cheannphort ar an dúthaigh sin. Thug Aodh Ruadh aghaidh ar an óg mhnaoi ann sin agus d’fhiafraigh dí fáth an ghéibhinn ann a rabh sí. “A dhaoine uaisle, chréanmhara” ar sise, “mise Fionnghuala, inghean Mhic Dhiarmada, Muighe Luirg. Bhí mé ar cuairt ag duine mhuintear-dha dhamh. Ag teacht arais dúinn d’éirigh na trí bitheamhnaigh seo amach as an choill, stop siad m’ each-sa, agus thógadar mise ón diallaid ar an bhán agus chuir siad an toir ar an (ead) each eile gur tiomáineadh ar siubhal é féin agus a mharcach. h-órduigheadh damhsa mó fhleasg óir agus m’fháinní óir do bhaint díom agus a dtabhairt dóbhtha. Dhúiltuigh mé sin do dheanadh agus rug duine acha orm do ghréimh bhrollaigh agus dó